.:: PSIHOLOŠKA TRAVMA

Izobraževanje iz psihologije travme

Raziskave kažejo, da je število ljudi, ki trpijo zaradi posledic travmatičnih dogodkov mnogo večje, kot se je do sedaj mislilo. Ljudje, ki so preživeli travmatične dogodke, so bili pogosto prezrti v projektih nudenja pomoči, ali pa celo niso bili resno vzeti. Danes je psihotravmatologija veda, ki se hitro razvija in teoretično in praktično prispeva k razumevanju in obravnavi ljudi, ki imajo za seboj travmatske izkušnje. V sklopu seminarjev in delavnic se boste seznanili z osnovami psihotravmatologije in načini svetovalnega dela z ljudmi, ki so doživeli travmatski stres.

Izobraževanje je namenjeno strokovnjakom različnih profilov, ki pri svojem delu pridejo v stik z otroci, mladostniki ali odraslimi osebami s travmatskimi izkušnjami. Še posebno je lahko izobraževanje koristno za psihologe, zdravnike, socialne delavce, vzgojitelje, pedagoge, kriminaliste... Izobraževanje bo obsegalo okvirno 200 ur v šestih sklopih delavnic. Kdor se bo 80% udeležil izobraževanja o psihološki travmi, bo ob koncu študija prejel certifikat o zaključenem dvoletnem izobraževanju iz travmatskega stresa.


  • IZOBRAŽEVANJE IZ METODE EMDR - 2. stopnja


DATUM: 9. do 11. december 2016

Kaj je EMDR?

EMDR, desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem, je terapevtska metoda, ki se uporablja pri delu s čustvenimi težavami, ki so posledica travmatskih izkušenj, kot so travmatski dogodki iz otroštva, stresni dogodki v odraslosti, naravne nezgode, agresivni napadi, vojne… EMDR se uporablja tudi pri delu z osebami z različnimi duševnimi motnjami, kot so anksiozne motnje (npr. fobija, panična motnja), osebnostne motnje, bolezni odvisnosti in pri mnogih drugih. Uporaba metode je možna tudi pri doseganju boljših poslovnih rezultatov ter za izboljšanje športnih in umetniških sposobnosti. EMDR je kompleksna psihoterapevtska metoda, ki na izviren način združuje elemente različnih psihoterapevtskih pristopov, kot so psihoanalitična terapija, kognitivno-vedenjska terapija, geštalt terapija, na klienta usmerjena terapija idr.

EMDR je metoda, ki omogoča aktiviranje mehanizma samo-zdravljenja, tako da stimulira obstoječi sistem za adaptivno predelavo informacij v možganih. Izredna učinkovitost te metode naj bi bila posledica direktnega učinka na možganske nevrofiziološke mehanizme.

Zakaj EMDR?

Številna klinična in nevrobiološka raziskovanja so v zadnjih letih potrdila in dokazala veljavnost in učinkovitost tega psihoterapevtskega pristopa. APA (American Psychiatric Association) in NICE (National Institute of Clinical Excellence) priporočata EMDR kot učinkovito metodo za potravmatsko stresno motnjo. EMDR je metoda, ki jo lahko integriramo v delo znotraj različnih psihoterapevtskih orientacij. V svetu obstaja že več kot 80 000 EMDR terapevtov (podatek iz l. 2005) iz vseh znanih psihoterapevtskih usmeritev. V svetu obstaja tudi veliko število EMDR združenj psihoterapevtov (14 v Evropi), ki so kongresno aktivna na nacionalnem, evropskem in svetovnem nivoju.

Vsebina izobraževanja

• Strategije indentificiranja in uspešnega razreševanja težav na različnih področjih uporabe EMDR
• Protokoli zaključevanja nedokončanih srečanj
• Uporaba pri »težjih« ali uporniških klientih
• Oblikovanje načrtov zdravljenja in izbor tarč, ustreznih za delo z EMDR
• Strategije dela z močnimi emocionalnimi odzivi
• Strategije dela z disociativnimi simptomi in fobijami
• Strategije dela s kompleksno travmo

Komu je izobraževanje iz EMDR – 2. stopnja - namenjeno?

Izobraževanja iz druge stopnje EMDR se lahko udeležite vsi, ki imate že opravljeno prvo stopnjo izobraževanja (EMDR – level I) ter tisti, ki ste se udeležili druge stopnje EMDR in bi želeli svoje znanje osvežiti in utrditi.

Delavnica bo potekala v srbo-hrvaškem jeziku.


VODJA IZOBRAŽEVANJA:

Dr. Vesna Bogdanović, je specialistka psihiatrije, psihoterapevtka (smer Analitična psihologija in EMDR terapevtka), magistra znanosti (Univerza v Beogradu) in doktorica znanosti (PhD - Univerza v Milanu - "Università Statale, Milano). Vesna ima mnogo let kliničnih izkušenj dela na Psihiatrični univerzitetni kliniki v Beogradu, v Klinično-bolnišničnem centru "Dr. D. Mišovič", Beograd ter s pacienti, hospitaliziranimi na oddelku in ambulantnimi pacienti v San Raffaele v Milanu. Deluje tudi v dolgoletni zasebni praksi kot psihiater in psihoterapevt in je EMDR supervizorka v Milanu v Italiji. V zadnjih 15 letih kontinuirano aktivno deluje na EMDR izobraževanjih v Italiji, Sloveniji in Srbiji. Vesna je tudi predsednica EMDR zveze Srbije, je članica Evropskega EMDR združenja in uradna trenerka v okviru Evropskega združenja.

PRISPEVEK:
Prispevek za tridnevno delavnico znaša na osebo 430,33 EUR + 22 % DDV (skupaj 525 EUR).

Vsi, ki ste že opravili drugo stopnjo izobraževanja EMDR, se lahko ponovno udeležite izobraževanja po polovični ceni.

KJE IN KDAJ?
Izobraževanje bo potekalo v Ljubljani, točna lokacija bo znana naknadno. Delavnica se bo začela v petek, 9.12.2016 ob 9:00 in končala v nedeljo, 11.12.2016 pozno popoldne.

INFORMACIJE IN PRIJAVE:
Ob prijavi je potrebno predplačilo 140 EUR + 22% DDV (skupaj: 170,80 EUR), ki ga v primeru odjave ne vrnemo. Prijave zbiramo do 15.11.2016. Celoten znesek mora biti nakazan do pričetka delavnice. Število mest je omejeno, zato bomo upoštevali prijave po vrstnem redu. Kotizacijo nakažite ob prijavi na transakcijski račun Inštituta IPSA (Naziv: Inštitut IPSA, Zg. Gameljne 55a, 1211 Ljubljana-Šmartno. Transakcijski račun: 02032-0254270905). V primeru nezadostnega števila prijav izobraževanje ne bo izvedeno. V tem primeru vplačano kotizacijo v celoti povrnemo.

Prijavo pošljite na spodaj navedeni elektronski naslov ali pa se prijavite po telefonu.

Inštitut za integrativno psihoterapijo
in svetovanje
Stegne 7 , 1000 Ljubljana
Tel: 041 232 654
e-mail: admin@institut-ipsa.si
Spletna stran: www.institut-ipsa.si

Na temo EMDR si lahko preberete tudi intervju z dr. Rogerjem Solomonom, ki je bil objavljen v Dnevniku 10. januarja 2009 in ga najdete na naslednji povezavi: Travmatična doživetja v možganih zamrznejo

Več o metodi EMDR najdete tudi na naslednjih povezavah:
EMDR Institute, Inc.
EMDRIA (EMDR International Association)
   
 
CopyRight 2006
   
   
Vsebina je avtorsko zaščitena. Stran je izdelal Jure Žvelc © zvelc.com
Čas urejanja strani: 0.000974 sekund